fbpx
1

Get in touch with us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Services

Blog

Get in Touch

Ο φόβος ως κίνητρο για ανάπτυξη!

από | Αυγ 7, 2023 | Maria Menicou Blog

Ο φόβος ως κίνητρο για ανάπτυξη!

Ο φόβος συχνά προσεγγίζεται ως το εμπόδιο για την ανάπτυξη, ως η πέτρα του σκανδάλου, ως ο ένοχος για τη στασιμότητα. Παρουσιάζεται συχνά ως το μέγιστο «κακό» που σταματά τους περισσότερους από το να μεγαλουργήσουν και να διαπρέψουν.

Ας προσεγγίσουμε, όμως, λίγο διαφορετικά το θέμα του φόβου και ας τον μετατρέψουμε στο καύσιμο που μας μεταφέρει στον στόχο μας. Ας δώσουμε μια νέα, διαφορετική προοπτική στον φόβο που νιώθουμε, όταν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε ή να κατακτήσουμε έναν νέο στόχο.

Ας τον δούμε από διαφορετική πλευρά, και ας δώσουμε σε εμάς και στον φόβο μας από έναν ρόλο, έναν ρόλο σε μια ταινία υπερπαραγωγής. Εμείς έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο φόβος τον ρόλο κομπάρσου. Ο πρωταγωνιστής καθορίζει τη ροή της ιστορίας και την επιτυχή μετάδοση της πλοκής στο κοινό, ενώ ο κομπάρσος δίνει χρώμα και πλαισιώνει, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστή. 

 Όσο αυτές οι ισορροπίες και οι ρόλοι παραμένουν στο αρχικό μοτίβο, όλα είναι γαλήνια και ήρεμα, και η ιστορία εξελίσσεται κανονικά.  Αν, όμως, ξαφνικά οι ρόλοι αντιστραφούν και ο κομπάρσος αναβαθμιστεί σε πρωταγωνιστή, τότε η ιστορία μας δεν έχει συνέχεια, εκτροχιάζεται, προκαλεί σύγχυση και πανικό.

Είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο που ο φόβος αναβαθμίζεται και κυριαρχεί στη ζωή μας. Όπως και στην ταινία, ο κομπάρσος γίνεται πρωταγωνιστής. Ξεκινά η επίδειξη φόβου με το να χρησιμοποιούμε δικαιολογίες όπως «δεν μου επιτρέπεται …», «μα πώς θα τα καταφέρω, αφού δεν έχω ή δεν γνωρίζω …», «τώρα πια… τα χρόνια έχουν περάσει…», «μα στη δική μου ηλικία…», «μου προκαλεί απίστευτο φόβο το να ακολουθήσω τον στόχο μου…» και πολλά άλλα τέτοια. Όμως, αυτό που μιλά είναι ο φόβος και όχι η καρδιά μας! Ας αναλάβουμε την ευθύνη του δικού μας ρόλου, του πρωταγωνιστικού, και ας  αφήσουμε την ιστορία να εξελιχτεί με ροή!

Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας…

Γιατί, σε αυτό ακριβώς το σημείο, του φόβου και της ροή της εξέλιξης της ιστορίας, ξεκινά κάτι μοναδικό και μαγικό! Κάτι νέο ετοιμάζεται «να γεννηθεί» σε αυτή τη διάσταση…

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο φόβος, στη βάση του, είναι πολύ ωφέλιμος, είναι πολύ καλός. Εξαρτάται από εμάς το πώς θα τον διαχειριστούμε. Ειναι ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι που μπορεί να κόψει ψωμί και να θρέψει μια ολόκληρη οικογένεια, αλλά και να αφαιρέσει μια ζωή… Από το άτομο που το έχει στα χέρια του εξαρτάται η αξιοποίησή του, και όχι από το ίδιο το μαχαίρι.  

Βάλτε σε σωστή προοπτική τις σκέψεις που προκαλούν φόβο.  Τι και αν κάποιοι μας κακολογήσουν, σχολιάσουν το νέο μας έργο ή εναντιωθούν με τη νέα μας πρωτοβουλία; Είναι απλά αναμενόμενο! Απλώς είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πιθανές αντιδράσεις, και τον φόβο που προκαλούν, με τη δημιουργική τους διάσταση και αυτή είναι μια επιβεβαίωση ότι προσχωρούμε προς την ορθή κατεύθυνση.  Είναι μια μεγάλη επιβεβαίωση ότι δημιουργούμε κάτι εκτός των συνηθισμένων και των αναμενόμενων.  

Έτσι, λοιπόν, ο φόβος είναι το καύσιμο που θα μας μεταφέρει σε μεγάλους, νέους προορισμούς και μεγάλες επιτυχίες, στη μόχλευση των θεμάτων που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας, αλλά είναι και κίνητρο για εξέλιξη. Φτάνει να γνωρίζουμε σε βάθος, αλλά και να τον αξιοποιούμε θετικά.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, «τα πάντα εν σοφία εποίησε»… Επομένως, ακόμα και ο φόβος εξυπηρετεί κάποιον ανώτερο σκοπό, ο οποίος είναι στα σίγουρα ωφέλιμος.

Ο φόβος, λοιπόν, είναι το έναυσμα της σκέψης και μέσω της αυτής μπορούμε να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε. Είναι η ώθηση για να αναζητήσουμε κάτι νέο που θα φέρει νέα επίπεδα χαράς και ικανοποίησης στην πραγματικότητά μας, κάτι νέο που γεννιέται από εμάς και εξελίσσει αυτόν τον πλανήτη που ζούμε.

Είναι μια πορεία εξερεύνησης και δημιουργίας έκτος της ζώνης άνεσής μας.  Η εξέλιξη είναι άγνωστη, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η διαδρομή θα είναι συναρπαστική και γεμάτη νέες εμπειρίες, ενώ η πολυπερπατημένη οδός της ζώνης άνεσής μας είναι μονότονη και γκρίζα.   Ο φόβος είναι η πυξίδα και ο χάρτης για τον στόχο που πολύ επιθυμούμε να φέρουμε στην πραγματικότητά μας. 

Ευλογίες και Αγάπη

Μαρία Μενοίκου

Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Telephone: +357 7000 7888
E-mail: info@menicoumaria.com
Website: www.menicoumaria.com

Facebook: www.facebook.com/MenicouMaria

Twitter: https://twitter.com/MariaMenicou
LinkedIn: www.linkedin.com/in/mariamenicou

Stand out from the crowd

A creative agency for entrepreneurs.

Sed venenatis lacus eu nisl aliquet, quis suscipit sem iaculis. Praesent a quam elit. In aliquam purus vel libero hendrerit tincidunt.