fbpx
1

Get in touch with us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Services

Blog

Get in Touch

Ο Φόβος της Μετριότητας

από | Αυγ 8, 2023 | Maria Menicou Blog

Μετριότητα. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης ο φόβος μου ανεβαίνει στα ύψη… Για νιώσε λιγάκι αυτές τις λέξεις: μετριότητα, συνηθισμένο, ίδιο με τα αλλά, ξαναειπωμένο, ρουτίνα, επαναλαμβανόμενο…  

Ο στόχος και ο σκοπός της ζωής του κάθε ανθρώπου είναι να αναδυθεί και να ξεχωρίσει, και όταν τελικά φύγει από αυτό τον πλανήτη να αφήσει κάτι μοναδικό και ξεχωριστό πίσω του. Να είναι ο πλανήτης Γη πιο όμορφος από την ημέρα της άφιξής του και φυσικά σε αυτό πρέπει να συνδράμει και ο ίδιος.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργία, το δόσιμο και την ανάπτυξη των μοναδικών ταλέντων και ικανοτήτων που κάθε ένας από εμάς διαθέτει και έχει φέρει μαζί του από τη γέννησή του.

Ο περισσότερος κόσμος είναι παγιδευμένος σε αυτό που αποκαλούμε “ratmill”. Είναι λες και γεννιέται και μεγαλώνει απλώς για να υπάρξει. Τόσο αποδεκτή και ενσωματωμένη στην κουλτούρα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η αντίληψη αυτή, που συχνά ακούω δηλώσεις όπως  «Μια «κανονική» ζωή, αυτό είναι που όλοι προσπαθούν να επιτύχουν», «Ασφάλεια, καταφύγιο, άσυλο, ελεύθερο από πολλά πολλά» «Το πολυπερπατημένο – συνηθισμένο μονοπάτι, κανείς δεν το αμφισβητεί, άρα αυτό θα ακολουθώ κι εγώ», «Τα άτομα που τείνουν να αναζητούν κάτι διαφορετικό δεν είναι φυσιολογικά, τους φταίει η γούνα τους», «Τα ανήσυχα πνεύματα είναι η ρίζα του κακού και της αναστάτωσης» …και πολλές άλλες παρόμοιες.

Και όμως, η ρουτίνα και το συνηθισμένο είναι αυτά που «σκοτώνουν» τη σκέψη και την ικανότητά μας να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε.  Το συνηθισμένο είναι που βάζει εμπόδιο στην αυθεντική σκέψη και ο προγραμματισμός των ανθρώπων να αναπαράγουν απόψεις αλλονών και να τις βλέπουν σαν πραγματικότητα.  Αυτή είναι η «φυλάκιση» της ελεύθερης σκέψης και των ιδιοφυών μυαλών. 

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι επιλογή η μετριότητα. Εμείς επιλέγουμε τι θέλουμε στη ζωή μας: μετριότητα ή ανάπτυξη; …Δεν επιλέγουμε τον θάνατο. Αυτός θα έρθει σε όλους, τελικά, ούτως ή αλλιώς. Άρα δεν είναι δική μας επιλογή! Γιατί να φοβόμαστε κάτι που είναι δεδομένο και δεν θα αλλάξει; Κι όμως είναι αναμενόμενο κάποιος να φοβάται τον θάνατο τη στιγμή που δεν έχει ζήσει τη ζωή,  δεν έχει πάρει ρίσκα, δεν έχει γευτεί όλα όσα η ζωή έχει να του χαρίσει, δεν έχει ποτέ νιώσει ευάλωτος, γυμνός και μόνος… Δεν έχει νιώσει απογοήτευση, κατατρόπωση και ήττα… Τα δώρα που έχει να δώσει στον κόσμο είναι καλά κρυμμένα και σκονισμένα μέσα του και ούτε αυτός ο ίδιος δεν μπορεί να τα διακρίνει…  Δεν είναι πραγματικά ο ίδιος στο πηδάλιο της δικής του της ζωής… Είναι πολύ μεγάλος ο φόβος που κυλά στο αίμα με την αίσθηση της μετριότητας!

Και φυσικά εδώ δεν εννοώ τη σύγκριση με άλλους για το ποιος είναι καλύτερος, αλλά η δική μας μοναδική αυθεντική ψυχή να βγει στο προσκήνιο που λέγεται ζωή και να δημιουργήσει.  Μόνο έτσι μπορεί κανείς να δώσει αξία στον συνάνθρωπό του, αλλά και να αφήσει πλούσια κληρονομία πίσω του.

Το αντίδοτο, επομένως,  της μετριότητας και της ρουτίνας είναι η δημιουργικότητα. Αυτή είναι η πραγματική φύση του ανθρώπου: να αναζητά και να εκπαιδεύει τη συνεχή ανάπτυξη του δημιουργικού μυαλού. 

Η δύναμή μας ξεκινά με την αναζήτηση των δικών μας μοναδικών και ξεχωριστών ταλέντων και ικανοτήτων και την ανάδυσή τους στην επιφάνεια.  Ξεκίνα σήμερα! Δεν υπάρχει δίκτυ ασφαλείας ούτε και εγγυημένο αποτέλεσμα… όμως ένα σου υπόσχομαι: η ζωή σου θα είναι γεμάτη με έναν νέο και δημιουργικό τρόπο. 

Είναι αναμενόμενο σε αυτή τη διαδικασία μια φωνούλα μέσα σου να σου λέει «Μα πού πας; Δεν μπορείς… Δεν μπορείς να είσαι διαφορετικός… Δεν είναι για εσένα αυτά…».  Να ξέρεις ότι αυτή η φωνούλα θέλει απλά να σε κρατήσει στη μετριότητα και στο συνηθισμένο, σε ό,τι δεν είναι η πραγματική σου φύση.  Απλά αγνόησέ την!

«Η ζωή δεν μετριέται από τις ανάσες που παίρνεις, αλλά από τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα».

Ευλογίες και Αγάπη

Μαρία Μενοίκου

Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Telephone: +357 7000 7888
E-mail:info@menicoumaria.com
Website:www.menicoumaria.com

Facebook:www.facebook.com/MenicouMaria

Twitter:https://twitter.com/MariaMenicou
LinkedIn:www.linkedin.com/in/mariamenicou

Stand out from the crowd

A creative agency for entrepreneurs.

Sed venenatis lacus eu nisl aliquet, quis suscipit sem iaculis. Praesent a quam elit. In aliquam purus vel libero hendrerit tincidunt.